PROGRAM DEČIJEG IGRALIŠTA
MAJ 2018

POPODNEVNO RAZGIBAVANJE

PETAK POPODNE 17.00 -19.00

04., 11., 18. i 25. maj

Ovaj program podrazumeva organizovane različite sportske aktivnosti za decu, a održavaće se svakog petka tokom leta u periodu od 17 do 19 časova. Program vodi trener tekvondoa koji ima dugogodišnje iskustvo u radu sa decom uz pomoć asistenta.

Program se bazira na takozvanim motoričkim poligonima i aktivnostima sa loptom.
Motorički poligoni su jedan od najboljih načina da se elementi koji se nauče na časovima, povežu i prikažu kao jedna celina. Motorički poligoni mogu biti: atletski, gimnastički, poligoni sa loptom, ili kombinacija svih aktivnosti.

Motorički poligoni su veoma zanimljivi deci, potrebno je brzo se provući, preskočiti, savladati datu prepreku, uraditi kolut napred a pritom uraditi sve zadatke za što kraće vreme, tačno i precizno.

Igre sa loptom danas predstavljaju nesumnjivo najpopularniju sportsku aktivnost, a na radionicama deca će se upoznati sa osnovama fudbala, košarke, odbojke, rukometa… Elementi igara sa loptom koji se sprovode na časovima su: hvatanje, dodavanje, vođenje lopte rukom i nogom, gađanja u metu (koš, gol), odbijanje lopte…

Deca će kroz osnovnu obuku svih navedenih elemenata određenih sportskih igara učestvovati u poligonima i takmičenjima, gde će naučene elemente moći da sprovedu i uspešno reše zadatke.

Program je namenjen uzrastu od 3 do 10 godina, a mesto predviđeno za održavanje je ograđeni odbojkaški teren.

GOSPODAR PRSTENOVA 

SUBOTA PREPODNE 9.00 -12.00

05., 12., 19. i 26. maj

Ovaj program podrazumeva približavanje svetske mitologije deci kroz igru. Teme su grčka, rimska, egipatska mitologija. Korišćenjem raznih metoda: crtanje, pravljenje raznih predmeta od gline i plastelina itd. deca će imati priliku da na jedan interaktivan način spoznaju intrigantan svet svetske mitologije. Program će se održavati svake subote od 09 do 12 časova, dakle u trajanju od 3 časa.

Radionicu vodi diplomirani etnomuzikolog Maja Krasin iz edukativnog centra “Riznica” sa dugogodišnjim iskustvom u radu sa decom.

Program je namenjen uzrastu od 3 do 10 godina.

PUT OKO SVETA

SUBOTA POPODNE 16.00 -19.00

12.maj

Deca će na ovim radionicama imati priliku da se susretnu sa globusom kao i da nauče gde se koja zemlja nalazi, da slušaju o različitim kulturama i običajima. Na radionici će deca praviti mape sveta i zastave koje će nositi svojim kućama. Naučiće kakva se odeća nosi u različitim delovima sveta kao i osnovne reči iz istih.

Nakon pauze od pola sata kada će se igrati igre bez granica (limbo dance, igra sa teniskim lopticama, pantomima, ples sa balonima itd.) biće priređen kviz sa geografskim pitanjima.

Ceo program traje tri sata, od 16 do 19 časova.

Radionicu vodi diplomirani pedagog, Nevena Đukić, koja ima  dugogodišnje iskustvo u radu sa decom.

Program je namenjen uzrastu od 3 do 10 godina.

UČIMO ŽIVOTINJE

SUBOTA POPODNE 16.00 -19.00

5. maj

Ovaj program podrazumeva učenje domaćih i divljih životinja kroz igru: imenovanje životinja, šta dobijamo od njih, staništa u kojima žive, pravljenje staništa (grupna aktivnost), gde koja životinja živi – razvrstavanje po staništima (timovima), pravljenje kokoške ili psa (individualna aktivnost). Deca će biti u prilicu da nauče kako se sve ove životinje kažu i na engleskom jeziku.
Radionicu vodi diplomirani pedagog Nevena Đukić sa dugogodišnjim iskustvom u radu sa decom.
Pauza (30 minut) u okviru koje će deca malo predahnuti od teme: igranje muzičkih jastuka, ledenog čike (uz mogućnost vraćanja nazad u igru ukoliko tačno odgovore na pitanje koje je u vezi sa temom), vrućih krompira.

Zatim sledi KVIZ- u timovima dižu slamčice na kojima je tačno/netačno, od tri ponuđena odgovora biraju jedan tačan, pobednički tim dobija nešto (npr. stiker sa životinjama im se nalepi na majicu, opisivanje životinja da pogode koja je). Ceo program traje tri sata, od 16 do 19 časova.

Radionicu vodi diplomirani pedagog, Nevena Đukić, koja ima  dugogodišnje iskustvo u radu sa decom.

Program je namenjen uzrastu od 3 do 10 godina.

UČIMO GODIŠNJA DOBA

SUBOTA POPODNE 16.00 -19.00

Deca će na slikovit način učiti o godišnjim dobima. Na velikom šarenom kalendaru biće prikazani svi meseci, zimska kratkodnevnica, letnja dugodnevnica i ostali važni datumi. Na radionici će se govoriti o tome šta raste za vreme nekog godišnjeg doba, šta se oblači, kada je kome rođendan. Svako će nacrtati svoje omiljeno godišnje doba.

Igrice prilagođene temi:

  • povezivanje slika sa određenim godišnjim dobom,
  • pitalice: deca treba da pronađu odgovor na zadatu pitalicu (npr. sladak sam kao šećer i hladan kao led itd.)

Nakon vežbica za razgibavanje deca će praviti leptira od rolni toalet papira, a ako ostane vremena, budući da se bliži letnji raspust deca će imati zadatak da crtaju more, plažu itd.

Ceo program traje tri sata, od 16 do 19 časova.

Radionicu vodi diplomirani pedagog, Nevena Đukić, koja ima  dugogodišnje iskustvo u radu sa decom.

Program je namenjen uzrastu od 3 do 10 godina.

RECIKLAŽA NIJE GNJAVAŽA

SUBOTA POPODNE 16.00 -19.00

26. maj

Na ovoj radionici deca će biti upoznata o značaju očuvanja životne sredine kroz nekoliko etapa:

  • upoznavanje sa prirodom: šta sve ima u prirodi, šta raste, životinje, reke, jezera, živa priroda i neživa priroda (sunce, zemljište, voda i vazduh), razvrstavanje žive i nežive prirode (grupna aktivnost), šta je sve potrebno svim živim bićima za život (voda, vazduh, zemljište, sunce), pravljenje sunca od kolaž papira, vodu od plavog krep papira, zemljište od braon krep papira.
  • nemarnost čoveka prema prirodi: zagađivanje, kako mi možemo da pomognemo prirodi (bacanjem otpadaka u kantu, reciklažom – plasiranje slogana reciklaža nije gnjavaža). U okviru reciklaže imaćemo aktivnost – razvrstavanje plastike i papira, a od rolni toalet papira praviće se drvo.
  • hranimo se zdravo: igrice na temu zdrave i nezdrave hrane, zašto je važno da se hranimo zdravo, primeri zdrave i nezdrave hrane koje mogu timski da razvrstavaju, crtanje i bojenje omiljenog voća i povrća.

Preporuka: Napraviti 50 bedževa sa natpisom RECIKLAŽA NIJE GNJAVAŽA sa logom sponzora. Osim što je društveno korisno može da unapredi imidž sponzora.

Ceo program traje tri sata, od 16 do 19 časova.

Radionicu vodi diplomirani pedagog, Nevena Đukić, koja ima  dugogodišnje iskustvo u radu sa decom.

Program je namenjen uzrastu od 3 do 10 godina.

KAD PORASTEM BIĆU ARHITEKTA

NEDELJA PREPODNE 9.00 -12.00

06., 13., 20., 27. maj

Ovaj program je osmišljen tako da na savremen način budi dečiju svest o prostoru i podstiče na kreativni pristup rešavanju problema. U direktnoj komunikaciji sa mladim arhitektama i radu na sopstvenim malim projektima, deca razvijaju sposobnost prostornog mišljenja, inventivnost i istrajnost – veštine koje će ih učiniti uspešnijima koju god struku da odaberu. Deca će biti u prilici da kroz igru i individualan rad nauče kako su izgledali prvobitni objekti, tipovi gradova, zamkovi itd. Neki će biti u prilici da naprave i svoju maketu zgrade, zamak i slično.

Radionicu vodi diplomirani arhitekta sa dugogodišnjim iskustvom u radu sa decom.

Radionica će se održavati svake nedelje od 09 do 12 časova (3 sata).

Program je namenjen uzrastu od 3 do 10 godina.

TREASURE HUNT INDIANA JONES

NEDELJA POPODNE 16.00 -19.00

06., 13., 20., 27. maj

Ova radionica je osmišljena tako da deca nauče šta znači biti arheolog. U ulozi Indijana Džonsa svako dete će tražiti drevno zakopano blago, imaće priliku da napravi svoj mozaik ili da pronađe neki fosilni ostatak.

Nešto starija deca oprobaće se u ulozi konzervatora, spajajući fragmente razbijenih zemljanih posuda, beležeći informacije o predmetu i vremenu kada je nastao, polako ih uvodeći u način dokumentovanja predmeta iz prošlosti, kako se to radi u muzejima.

Radionica će se održavati svake nedelje od 16 do 19 časova (3 sata).

Radionicu vodi diplomirani arheolog sa dugogodišnjim iskustvom u radu sa decom.

Program je namenjen uzrastu od 3 do 10 godina.

PREDAVAČI PROGRAM MAJ 2018

Nevena Đukić

Nevena Đukić

Diplomirani pedagog

Radionice subotom popodne vodi diplomirani pedagog Nevena Đukić sa desetogodišnjim iskustvom u radu sa decom. Pored toga aktivno učestvuje u kreiranju raznih edukativnih i zabavnih programa za najmlađe širom Beograda.

Maja Krasin Matić

Maja Krasin Matić

Diplomirani etnomuzikolog / Edukativni centar "Riznica"

Radionicu “Gospodar prstenova” vodi Maja Krasin Matić diplomirani etnomuzikolog. Svoje praktično delovanje na polju očuvanja nematerijalnog kulturnog nasleđa počinje intezivno da realizuje otvaranjem svog udruženja sa usmerenjem na edukaciju najmlađeg naraštaja. Do sada je uspešno realizovala više od deset projekata koji su podržani od Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Grada Beograda (Sekretarijat za sport i omladinu, Sekretarijat za kulturu), gradskih opština Grada Beograda (Savski Venac, Čukarica, Rakovica, Novi Beograd), kao i edukativne radionice za decu u Švajcarskoj i Sloveniji.

Irena Radenović

Irena Radenović

Diplomirani arheolog / Edukativni centar "Riznica"

RadionicuTreasure hunt Indiana Jones” vodi Irena Radenović Trifunac koja je 2006. diplomirala na Filozofskom fakultetu u Beogradu na smeru Arheologija. Već pet godina se aktivno bavi kreiranjem i vođenjem radionica na temu arheologije za najmlađe.

Mihajlo Janković

Mihajlo Janković

Trener tekvondoa

Radionicu “Popodnevno razgibavanje” vodi Mihajlo Janković trener tekvondoa koji dugi niz godina radi sa mlađim kategorijama u TK “Kobra”. Tekvondom se bavi od 2002. godine, nosilac majstorskog zvanja crni pojac 1. dan.

Instruktor mačevanja za decu, radio na dečijim kampovima i radionicama kao instruktor mačevanja. Takođe i aktivni takmičar u oružju sablja.

Ronilac na dah prve zvezde, radio kao spasilac na svetskom prvenstvu u ronjenju na dah 2013. godine održanom u Beogradu. Hobi su mu motociklizam, biciklizam, planinarenje…

Igor Krasin

Igor Krasin

Diplomirani arhitekta / Edukativni centar "Riznica"

Radionicu “Kad porastem biću arhitekta” vodi diplomirani inženjer arhitekture Igor Krasin koji pored svog uspešnog profesionalnog angažmana u realizaciji arhitektonskih projekata posebnu pažnju posvećuje u istraživanju edukativne arhitekture namenjene deci.