PROGRAM DEČIJEG IGRALIŠTA
AVGUST 2018

POPODNEVNO RAZGIBAVANJE

PETAK POPODNE 17.00 – 19.00

03., 10., 17., 24. i 31. avgust

Ovaj program podrazumeva organizovane različite sportske aktivnosti za decu, a održavaće se svakog petka u avgustu mesecu u periodu od 17 do 19 časova. Program vodi trener tekvondoa koji ima dugogodiÅ”nje iskustvo u radu sa decom uz pomoć asistenta.

Program se bazira na takozvanim motoričkim poligonima i aktivnostima sa loptom.
Motorički poligoni su jedan od najboljih načina da se elementi koji se nauče na časovima, povežu i prikažu kao jedna celina. Motorički poligoni mogu biti: atletski, gimnastički, poligoni sa loptom, ili kombinacija svih aktivnosti.

Motorički poligoni su veoma zanimljivi deci, potrebno je brzo se provući, preskočiti, savladati datu prepreku, uraditi kolut napred a pritom uraditi sve zadatke za Å”to kraće vreme, tačno i precizno.

Igre sa loptom danas predstavljaju nesumnjivo najpopularniju sportsku aktivnost, a na radionicama deca će se upoznati sa osnovama fudbala, koÅ”arke, odbojke, rukometaā€¦Elementi igara sa loptom koji se sprovode na časovima su: hvatanje, dodavanje, vođenje lopte rukom i nogom, gađanja u metu (koÅ”, gol), odbijanje lopteā€¦

Deca će kroz osnovnu obuku svih navedenih elemenata određenih sportskih igara učestvovati u poligonima i takmičenjima, gde će naučene elemente moći da sprovedu i uspeÅ”no reÅ”e zadatke.

Program je namenjen uzrastu od 3 do 10 godina, a mesto predviđeno za održavanje je ograđeni odbojkaÅ”ki teren ili bazen sa peskom.

EDUKATIVNA RIZNICA

SUBOTA PREPODNE 10.00 – 13.00

04., 11., 18. i 25. avgust

Ovaj program podrazumeva približavanje svetske mitologije, arhitekture i arheologije deci kroz igru. KoriŔćenjem raznih metoda: crtanje, pravljenje raznih predmeta od gline i plastelina itd. deca će imati priliku da na jedan interaktivan način spoznaju intrigantan svet svetske mitologije, arhitekture i arheologije. Program će se održavati svake subote od 10 do 13 časova, dakle u trajanju od 3 časa.

Za održavanje ove radionice neophodno je obezbediti: blokove za crtanje, bojice, voÅ”tane bojice, glinu, lepak itd. S obzirom da je materijal potroÅ”an, neophodno ga je radovno nabavljati, naročito ako radionicu posećuje veliki broj dece.

Radionicu vodi diplomirani etnomuzikolog Maja Krasin i Irena Radenović Trifunac, diplomirani arheolog sa dugogodiÅ”njim iskustvom u radu sa decom.

Program je namenjen uzrastu od 3 do 10 godina, a mesto predviđeno za održavanje je separe, ispod travnatog dela.

RAZBIBRIGAONICA

SUBOTA POPODNE 16.00 – 19.00
04., 11., 18. i 25. avgust

NEDELJA POPODNE 16.00 – 19.00
05., 12., 19. i 26. avgust

Razbibrigaonica je kreativna radionica koju vodi Nevena Đukić, diplomirani pedagog sa viÅ”egodiÅ”njim iskustvom u radu sa decom. Klinci i klinceze će kroz igru, zabavu i puno smeha ići na put oko sveta, spoznati svet životinja, čari godiÅ”njih doba, morskih avantura, takođe će imati priliku da postanu mali čuvari prirode i upoznati se sa životnom sredinom i očuvanjem iste. Koristeći svoju maÅ”tu i kreativnost pretočiće svoje želje i zamisli u neko umetničko delo. Imaće priliku da otkrivaju, eksperimentiÅ”u, zapitkuju i na taj način dođu do odgovora na sva pitanja koja ih interesuju. Radionica je usmerena na različite aktivnosti kao Å”to su: crtanje drvenim ili voÅ”tanim bojama, temperama itd., modelovanje plastelina, upotreba raznog didaktičkog materijala i reciklažnog materijala u svrhu pravljenja različitih predmeta koje će nositi sa sobom i tako ulepÅ”ati svoj prostor u kojem žive ili dobiti ideju Å”ta bi mogli napraviti i pokloniti svojem drugaru, drugarici, sestri, bratu, baki, deki.

Pozivamo sve drugare da dođu i uživaju u dobroj zabavi svake subote i nedelje u junu mesecu u trajanju od 16 do 19 časova.

Program je namenjen uzrastu od 3 do 10 godina, a mesto predviđeno za održavanje je separe, ispod travnatog dela.

MALI, VELIKI KORACI

NEDELJA PREPODNE 10.00 – 13.00

05., 12., 19. i 26. avgust

Osnivači su Vesna Nenadić Jevtić, diplomirani psiholog, edukovan u oblasti grupne psihoterapije (psihodrame i grupne analize) i kognitivno-bihevioralne terapije, Milena Gajović i Ružica Vrhovac, diplomirani pedagozi sa zavrÅ”enom Montesori edukacijom.
Kada smo koncipirali ovaj projekat, želeli smo da na jednom mestu upotrebimo pedagoÅ”ko-psiholoÅ”ka načela, inspirisana prevashodno velikanima dečje psihologije Pijažeom i Vigotskim, ali i da svemu tome dodamo notu Montesori pedagogije. NaÅ”e radionice nemaju unapred zacrtan ishod – koncentriÅ”emo se na proces stvaranja iz kojeg se najviÅ”e može naučiti. Trudimo se da većina aktivnosti bude open-ended, odnosno da se može nastaviti i nekom narednom prilikom na isti ili sličan način.

Cilj radionica je stvaranje uslova za kreativnu igru dece, podsticaj razvoja perceptivnih i intelektualnih funkcija, uvežbavanje finih i krupnih motoričkih radnji, socijalizacija sa drugom decom i svojevrsna priprema za vrtić.

Bitan aspekt naÅ”eg rada je i inkluzija dece različitih socijalnih grupa, nacionalnosti i jezika, Å”to nam lako polazi za rukom budući da deo naÅ”ih stalnih posetilaca čine roditelji i deca iz inostranstva.

Na radionicama poÅ”tujemo prirodne resurse i trudimo se da doprinesemo tome da naÅ”e okruženje izgleda lepÅ”e. NajčeŔće koristimo materijal koji se može reciklirati; sadimo cveće, hranimo ptice i nikad ne ostavljamo smeće iza sebe.

Radionica će se održavati svake nedelje od 10 do 13 časova (3 sata).

Program je namenjen roditeljima i deci uzrasta od 3 do 10 godina, a mesto predviđeno za održavanje je separe, ispod travnatog dela ili bazen sa peskom.

PREDAVAČI PROGRAM AVGUST 2018

Nevena Đukić

Nevena Đukić

Diplomirani pedagog

Radionice subotom popodne vodi diplomirani pedagog Nevena Đukić sa desetogodiÅ”njim iskustvom u radu sa decom. Pored toga aktivno učestvuje u kreiranju raznih edukativnih i zabavnih programa za najmlađe Å”irom Beograda.

Maja Krasin Matić

Maja Krasin Matić

Diplomirani etnomuzikolog / Edukativni centar "Riznica"

Radionicu ā€œGospodar prstenovaā€ vodi Maja Krasin Matić diplomirani etnomuzikolog. Svoje praktično delovanje na polju očuvanja nematerijalnog kulturnog nasleđa počinje intezivno da realizuje otvaranjem svog udruženja sa usmerenjem na edukaciju najmlađeg naraÅ”taja. Do sada je uspeÅ”no realizovala viÅ”e od deset projekata koji su podržani od Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Grada Beograda (Sekretarijat za sport i omladinu, Sekretarijat za kulturu), gradskih opÅ”tina Grada Beograda (Savski Venac, Čukarica, Rakovica, Novi Beograd), kao i edukativne radionice za decu u Å vajcarskoj i Sloveniji.

Irena Radenović

Irena Radenović

Diplomirani arheolog / Edukativni centar "Riznica"

Radionicu ā€œTreasure hunt Indiana Jonesā€ vodi Irena Radenović Trifunac koja je 2006. diplomirala na Filozofskom fakultetu u Beogradu na smeru Arheologija. Već pet godina se aktivno bavi kreiranjem i vođenjem radionica na temu arheologije za najmlađe.

Mihajlo Janković

Mihajlo Janković

Trener tekvondoa

Radionicu ā€œPopodnevno razgibavanjeā€ vodi Mihajlo Janković trener tekvondoa koji dugi niz godina radi sa mlađim kategorijama u TK “Kobra”. Tekvondom se bavi od 2002. godine, nosilac majstorskog zvanja crni pojac 1. dan.

Instruktor mačevanja za decu, radio na dečijim kampovima i radionicama kao instruktor mačevanja. Takođe i aktivni takmičar u oružju sablja.

Ronilac na dah prve zvezde, radio kao spasilac na svetskom prvenstvu u ronjenju na dah 2013. godine održanom u Beogradu. Hobi su mu motociklizam, biciklizam, planinarenje…